06 24 27 67 27 info@praktijkvoorbij.nl

Inspiratie

Inspiratie 1

Wat een práchtig lied van Herman van Veen, echt zo één waar je kippenvel van krijgt. En wat bezingt hij mooi de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van kinderen. Voor wie wil meeluisteren:

Herman van Veen, Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald

Inspiratie 3

Een tweedaagse cursus onlangs gevolgd bij Manu Keirse over Verdriet, verlies en rouw bij kinderen. Met veel praktijkvoorbeelden maakt Manu duidelijk hóe om te gaan met kinderen die te maken hebben met rouw: dat zijn niet alleen de kinderen waarbij een nabij iemand overleden is: ook in het geval van o.a. scheiding, verhuizing, zitten blijven is er sprake van rouw en afscheid.
De lessen van Manu zijn niet alleen van toepassing op kinderen; het zijn levenslessen. Zijn boek Van het leven geleerd is zeer de moeite waard.

Inspiratie 5

“Ontvang de kinderen in eerbied, voed ze op in liefde en laat ze gaan in vrijheid.”

Rudolf Steiner

Inspiratie 7

Een vrouw vroeg: “Vertel ons over kinderen” en de profeet zei:

Je kinderen zijn je kinderen niet. Ze zijn de zonen en dochters van het leven zelf, geboren uit haar eigen verlangen. Je bent niet de maker, je bent de drager. Ze zijn bij jou, maar niet van jou.

Je mag hen je liefde geven, maar je gedachten niet. Want gedachten zijn van henzelf. Je mag hun lichamen huisvesten, maar niet hun zielen, want hun zielen toeven in het huis van morgen, dat je niet bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen. Neem hen als voorbeeld, en kneed hen niet naar jouw vorm.

Want het leven gaat niet terug, noch blijft het dralen bij gisteren. Jullie zijn de bogen, waarmee je kinderen als levende pijlen worden weggeschoten. De boogschutter spant de boog tot het uiterste, en zijn pijlen snellen naar het doel op het pad van de oneindigheid. Verheug je als de boogschutter je spant. Want zoals hij de pijl die hij doet vliegen liefheeft, houdt hij van de boog die hij vasthoudt.

Kahlil Gibran, Uit: De Profeet

Inspiratie 2

Janusz Korczak (Poolse pedagoog, tevens grondlegger van de Rechten van het Kind) heeft gedurende zijn leven waardevolle uitspraken gedaan, die ook tegenwoordig nog actueel en bruikbaar zijn. Op de site van de Janusz Korczak Stichting zijn enkele van zijn uitspraken te lezen:

Uitspraken van Janusz Korczak

Inspiratie 4

“Met kinderen moet je spelen totdat ze zeven jaar oud zijn. De volgende zeven jaar moet je ze onderwijzen en in de daaropvolgende zeven jaar moet je ze als gelijken behandelen. Laat hen daarna vrij.”

Profeet Mohammed

Inspiratie 6

Ik keek en keek
En wat zag toen mijn blik?
Dat wat eerst jouw en jij leek
Was echter mij en ik.

Ken Wilber, Zonder grenzen

Inspiratie 8

What is dying?
A ship sails and
I stand watching till she fades
On the horizon
And someone at my side says
“She is gone”.

Gone where?
Gone from my sight, that is all
She is just as large
As when I saw her
The diminished size and total loss of sight
Is in me
Not in her.

And just at the moment
When someone at my side says
“She is gone”,
There are others who are watching her coming,
And other voices take up a glad shout,
“There she comes”.
And that is dying.

Bishop Brent