06 24 27 67 27 info@praktijkvoorbij.nl

Faalangst

Kindertherapie is geschikt voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Soms zijn kinderen jonger of iets ouder. Is uw kind faalangstig, snel boos, verdrietig of maakt u zich vanwege een andere reden zorgen om het gedrag van uw kind?
Bel voor een vrijblijvende afspraak: 06 – 24 27 67 27

Faalangst

Sommige kinderen leveren graag heel goed werk. Zij leggen de lat hoog voor zichzelf en vinden zichzelf voortdurend “niet goed genoeg”: faalangst en perfectionisme gaan vaak hand in hand. Dit gaat gepaard met negatieve gedachten, die ervoor zorgen dat uw kind zich ongelukkig voelt. Het zelfvertrouwen van uw kind neemt hierdoor af en dat zorgt ervoor dat het nog minder goed in zijn vel zit. Faalangst kan zich op verschillende gebieden voordoen. Het kan zijn dat uw kind zijn frustraties uit door middel van boosheid. Het kan ook zijn dat uw kind bepaalde activiteiten gaat vermijden, omdat het ervan overtuigd is dat het niet het gewenste resultaat zal verkrijgen. Faalangst kan ook ten grondslag liggen aan o.a. slaapproblemen.

Soms herken je als ouder bij jezelf de faalangst van je kind, soms ook helemaal niet. Hoe komt het dat een kind faalangstig is geworden? Heeft het ooit de boodschap opgepikt dat het niet goed genoeg is? Is uw kind gepest en probeert het zich daarom op deze manier te onderscheiden? Hoort faalangstig gedrag bij deze tijd, waarin prestaties steeds belangrijker worden op school en bij naschoolse activiteiten?

Wat is er te doen aan faalangst?

Naar de oorzaak van de faalangst gaat de kindertherapeut op zoek tijdens de eerste vijf sessies. Kindertherapie helpt goed bij faalangstige kinderen: de aanpak van faalangst richt zich op het zoeken naar wat de faalangst bij het kind in stand houdt. Daarnaast is het vergroten van het zelfvertrouwen een belangrijk onderdeel (is het kind zich bewust van zijn kwaliteiten en hoe kunnen deze kwaliteiten als eigen hulpbron dienen bij te lijf gaan van faalangst?). Wat zijn de gedachten die een kind heeft over zichzelf en over het werk dat het levert? Het in kaart brengen van negatieve gedachten en het ontdekken van de kracht van positieve gedachten is van belang. Woordkeuze blijkt hierbij belangrijk: welke woorden werken faalangst in de hand? Welke woorden hebben een positief effect? Ook het zoeken naar de uitzondering wordt niet vergeten: wanneer ging het wél goed? Dit alles gebeurt op een manier die past bij de leeftijd én bij de interesses van uw kind.

Hoe kun je als ouder het beste reageren naar uw kind toe; welke reacties werken faalangst in de hand? Welke aanmoedigingen zullen het zelfvertrouwen van uw kind vergroten?

Met jonge kinderen is de aanpak van faalangst speels en divers spelmateriaal helpt hierbij.